Myynnin ja asiakkuuksien johtamisen digitaaliset mahdollisuudet

Turku AMK logo

Miten tehdä hyvä uutiskirje? 6 käytännön vinkkiä yrittäjille ja yhdistyksille

Uutiskirje on yksi tehokkaimmista viestinnän ja markkinoinnin työkaluista – kunhan se tehdään ajatuksella. Yrittäjille ja yhdistystoimijoille hyvin suunniteltu uutiskirje voi olla avain asiakassuhteiden vahvistamiseen, jäsenaktiivisuuden lisäämiseen ja tunnettuuden tai myynnin kasvattamiseen.

Mutta millainen on oikeasti hyvä uutiskirje? Alla on kuusi vinkkiä, jotka auttavat sinua tekemään toimivaa ja vaikuttavaa markkinointiviestintää.

1. Johdonmukaisuus luo luottamusta lukijoihin

Hyvä uutiskirje ilmestyy säännöllisesti. Olipa rytmi viikoittainen, kuukausittainen tai kvartaalikohtainen, tärkeintä on johdonmukaisuus. Kun lukija tietää, milloin uutiskirje saapuu, siitä tulee osa hänen rutiiniaan – ja juuri silloin viestisi alkaa todella vaikuttaa. Selkeän julkaisuaikataulun laatiminen ei vielä riitä, vaan siitä tulee kiireaikojen keskellä pitää uskollisesti kiinni.

2. Otsikko ratkaisee, avataanko viesti

Uutiskirjeen otsikko on kuin myyntipuhe – se joko houkuttelee avaamaan tai jää huomiotta. Hyvä otsikko on lyhyt, ytimekäs ja herättää uteliaisuuden. Vältä klikkiotsikoita, mutta älä pelkää olla rohkea.

Esimerkkejä toimivista otsikoista:

  • ”3 tapaa säästää aikaa yhdistystoiminnassa.”
  • ”Näin kasvatat asiakasmäärää ilman lisäbudjettia.”
  • ”Tulevaisuuden trendit: mitä yrittäjän on hyvä tietää nyt.”

3. Sisältö ratkaisee – tarjoa arvoa, älä pelkkää tietoa

Yrittäjät ja yhdistystoimijat arvostavat konkreettista hyötyä. Uutiskirjeen sisällön tulee vastata kysymykseen: Mitä lukija saa tästä irti? Tarjoa vinkkejä, työkaluja, tapahtumatietoa, ajankohtaisia uutisia, inspiroivia tarinoita tai palkintoja. Muista välttää jargonia ja muotoilla sisältö helposti silmäiltäväksi.

4. Kutsu toimintaan – älä jätä lukijaa passiiviseksi

Hyvä uutiskirje ei vain informoi – se ohjaa lukijaa toimimaan. Jokaisessa kirjeessä tulisi olla selkeä CTA (Call to Action): ilmoittaudu, lataa, varaa, lue lisää, vastaa kyselyyn. Toimiva CTA on: 1. selkeä ja näkyvä, 2. yhteen asiaan keskittyvä ja 3. lukijan näkökulmasta hyödyllinen.

5. Visuaalisuus tukee viestiä – mutta ei varasta show’ta

Uutiskirjeen ulkoasu vaikuttaa siihen, kuinka helposti ja mielellään se luetaan. Käytä brändin mukaisia tai samana toistuvia värejä ja fontteja, mutta pidä rakenne yksinkertaisena. Kuvia kannattaa käyttää harkiten – ne voivat havainnollistaa ja tarjota lisätietoa, mutta eivät saa hidastaa latautumista tai viedä huomiota sisällöstä.

Hyvä uutiskirjeen perusrakenne sisältää:

  • selkeän yläosan (logo, otsikko)
  • johdannon tai pääviestin
  • 1–3 sisältöosiota

6. Analytiikka on ystäväsi – kehitä uutiskirjettä jatkuvasti

Älä lähetä uutiskirjettä sokkona. Seuraa avausprosentteja, klikkausmääriä ja tilaajien käyttäytymistä. Näin opit, mikä toimii ja mikä ei – ja voit kehittää viestintääsi entistä vaikuttavammaksi. Seuraa ainakin avausprosenttia (kuinka moni avasi viestin), klikkausprosenttia (kuinka moni toimi) ja poistumisprosenttia (kuinka moni peruutti tilauksen). Niitä analysoimalla saat tietoa siitä, miten kohderyhmän lukijat käyttäytyvät saatuaan uutiskirjeesi sähköpostiinsa.

Hyvä uutiskirje on yhdistelmä arvoa, rytmiä ja toimintaa

Yrittäjille ja yhdistystoimijoille suunnattu uutiskirje toimii parhaiten, kun se on suunniteltu lukijan tarpeet edellä. Tiivistetysti sanottuna säännöllisyys, kiinnostava sisältö ja selkeä toimintakehotus ovat avaintekijöitä, joiden avulla viestisi ei huku sähköpostitulvaan, vaan jää mieleen ja johtaa haluamaasi tuloksiin.

Haluatko tietää lisää siitä, miten tehdään hyvä uutiskirje? Ilmoittaudu Digion maksuttomaan Tehoa sisältömarkkinointiin -koulutussarjaan (4.11.-25.11.2025). 

 

Jan Holmberg 
erityisasiantuntija
Turun ammattikorkeakoulu

Uusimmat blogikirjoitukset

Miten tehdä hyvä uutiskirje? 6 käytännön vinkkiä yrittäjille ja yhdistyksille

Uutiskirje on yksi tehokkaimmista viestinnän ja markkinoinnin työkaluista – kunhan se tehdään ajatuksella. Yrittäjille ja

Näin hyödynnät tekoälyä sisällöntuotannossa – käytännön vinkit yrittäjille ja yhdistyksille

Aika ei riitä kaikkeen, mutta entä jos sinulla olisi käytössäsi väsymätön ideointikumppani? Tekoäly voi olla

Digityökalut eivät pure, mutta voivat mullistaa arkesi

Monelle yritykselle ja järjestölle digityökalujen hyödyntäminen tuntuu edelleen vieraalta – jopa pelottavalta. Mitä jos emme
Scroll to Top