Myynnin ja asiakkuuksien johtamisen digitaaliset mahdollisuudet

Turku AMK logo
Euroopan unionin osarahoittama logo

Epävarmuudesta rohkeuteen: Digitaalisten työkalujen käyttöönotto myynnissä

Toimintaympäristön epävarmuus on nykyarkea työelämässä. Epävarmuus on luonnollinen osa liiketoimintaa, erityisesti pienissä organisaatioissa, joissa resurssit ovat rajalliset ja päätösten vaikutukset voivat olla merkittäviä. Kuitenkin, kuten monilla elämänalueilla, epävarmuuden voi kääntää rohkeudeksi kokeilemalla uusia asioita, vaikka pienin askelin.

Uskallusta kokeilla ja käyttää digitalisia ratkaisuja on kutsuttu digirohkeudeksi. Digi- ja väestötietovirasto on esittänyt digirohkeuden olevan yksi digiosaamisen tärkeistä osa-alueista. Mutta uskallatko olla digirohkea vai onko parempi katsoa kuin katua? Pohdin näitä näkökulmia myynnin digitalisaation ja ihmisen hyvinvoinnin välisen suhteen linssein.

Epävarmuuden luonne liiketoiminnassa

Epävarmuus liittyy ennen kaikkea muutokseen, asioiden monimutkaisuuteen ja siihen, että useinkaan ei ole vain yhtä pätevää ratkaisua johonkin ongelmaan. Pienissä organisaatioissa jokainen päätös, olipa kyseessä uuden tuotteen lanseeraus tai uuden teknologian käyttöönotto, voi tuntua suurelta riskiltä. Epävarmuus siitä, toimiiko uusi ratkaisu ja tuoko se toivottuja tuloksia, voi lamaannuttaa ja estää organisaatiota kehittymästä. Tämä on erityisen totta myynnissä, jossa tulokset ovat usein välittömästi nähtävissä ja paine menestyä on suuri.

Digitaalisten työkalujen voima

Erilaisilla myynnin digitaalisilla työkaluilla on mahdollista kerätä asiakkaista tietoa, jolla asiakkuuksia voidaan kehittää ja viestejä voidaan sekä automatisoida että kohdentaa jopa asiakaskohtaisesti. Lisäksi esimerkiksi tekoälyä hyödyntäviä työkaluja voidaan käyttää esimerkiksi tarjousten laatimisessa ja niiden läpimenon ennakoinnissa. Kuitenkin myynnin digitaalisten työkalujen käyttöönotto voi tuntua pelottavalta, erityisesti organisaatioissa, joissa digitaalinen osaaminen on rajallista. On tärkeää ymmärtää, että digitaalisten työkalujen kokeilu ei ole vain tekninen prosessi, vaan myös kulttuurin muutos.

Rohkeuden löytäminen kokeilemalla palkitsee

Rohkeus syntyy toiminnasta. Moni meistä aikuisista ainakin tietää, että vaikkapa uuden liikuntalajin kokeileminen voi aluksi tuntua arveluttavalta, mutta harjoittelun ja kokemuksen kautta siitä voi saada onnistumisen tunteen. Kokeilijan hyvinvointi paranee niin fyysisellä kuin henkiselläkin puolella. Samalla tavoin digitaalisten työkalujen käyttöönotto myynnissä ja asiakastyössä vaatii askel kerrallaan etenemistä. Aloittamalla pienistä kokeiluista ja laajentamalla niitä asteittain, organisaatiot voivat vähentää riskejä ja kasvattaa luottamusta uusiin teknologioihin. Kun huomaa ensimmäiset positiiviset tulokset, kuten asiakkaiden lisääntyneen kiinnostuksen tai tehokkaamman myyntiputken hallinnan, rohkeus kasvaa ja samalla valmius laajentaa digitaalisten myynnin työkalujen käyttöä lisääntyy.

Käytännön vinkkejä digitaalisten työkalujen käyttöönottoon

Koulutus ja tuki:
Varmista, että tiimilläsi on riittävä koulutus ja tuki uusien työkalujen käyttöönotossa. Tämä voi sisältää sekä teknistä koulutusta että strategista ohjausta siitä, miten työkalut tukevat liiketoimintatavoitteita. Digio-hanke tarjoaa ilmaisia mikrokoulutuksia myynnin digitaalisiin työkaluihin niin yrittäjille kuin yritysten ja järjestöjen työntekijöille.

Pienet kokeilut:
Aloita pienistä kokeiluista ja laajenna niitä asteittain. Tämä vähentää riskiä ja antaa tiimille mahdollisuuden oppia ja sopeutua uusiin työtapoihin ilman suurta stressiä. Digio-hankkeessa järjestetään ilmaisia työpajoja, joissa erilaisia myynnin digitaalisia työkaluja pääsee ohjatusti kokeilemaan.

Mittaa ja analysoi:
Seuraa jatkuvasti, miten uudet työkalut vaikuttavat myyntiin. Käytä dataa päätöksenteon tukena ja tee tarvittavia säätöjä matkan varrella.

Avoin kommunikaatio:
Pidä tiimisi ajan tasalla muutoksista ja kerro selkeästi, miksi uusia työkaluja otetaan käyttöön ja miten ne hyödyttävät koko organisaatiota.

Epävarmuuden kääntäminen rohkeudeksi vaatii sitoutumista, oppimista ja jatkuvaa kokeilua. Pienetkin organisaatiot voivat saavuttaa suuria asioita, kun ne uskaltavat ottaa askeleita kohti uusia teknologioita ja työskentelytapoja. Kuten uuden liikuntalajin kokeileminen voi avata uusia mahdollisuuksia ja tuoda iloa elämään, digitaalisten työkalujen käyttöönotto myynnissä voi tuoda mukanaan tehokkuutta, kasvua, menestystä ja hyvinvointia. Uskalla kokeilla, uskalla oppia ja uskalla menestyä.

Sirpa Hänti
Myynnin ja yrittäjyyden yliopettaja, Digion asiantuntija
Turun ammattikorkeakoulu

Lähteet
Digitaitoraportti 2022, Digi- ja viestintävirasto, katsottu 6.6.2024 https://dvv.fi/documents/16079645/141915645/Digitaitoraportti+2022

Hänti, S., Keinänen, M., Välivirta-Havia, M., Al-Bermanei, H., Ketola, M., & Heikkilä, J. (2021). https://julkaisut.turkuamk.fi/isbn9789522167880.pdf

Uusimmat blogikirjoitukset

Digitalisaatio: Menneisyyttä ja Tulevaa

Digitalisoituminen on yksi merkittävimmistä prosesseista, joka on muovannut ja määrittänyt maailmaa viimeisten vuosikymmenten aikana. Se

Epävarmuudesta rohkeuteen: Digitaalisten työkalujen käyttöönotto myynnissä

Toimintaympäristön epävarmuus on nykyarkea työelämässä. Epävarmuus on luonnollinen osa liiketoimintaa, erityisesti pienissä organisaatioissa, joissa resurssit

Hybriditiimityön fasilitointi: Kuinka luoda sujuvaa yhteistyötä etänä ja toimistolla

Hybriditiimityö, jossa osa tiimistä työskentelee etänä ja osa toimistolla, on yleistynyt nopeasti. Tämä työskentelymalli tarjoaa
Scroll to Top